O nama Što je STH Ured Zagreb Ured Osijek Ured Rijeka Ured Split Udruženi u SSSH/Teritirijalni uredi SSSH
Dokumenti Deklaracije Tijela
Općenito Sindikalni povjerenici
Granski kolektivni ugovor Kućni kolektivni ugovori
Pravna stajališta i mišljenja Plaće i materijalna prava Pošalji upit
Statut Pravilnik o financiranju
Dan trgovaca Deklaracija o objedinjavanju sindikata u RH
Skupština Statutarna komisija Nadzorni odbor Glavni odbor Izvršni odbor Predsjednica
MINIMALNA PLAĆA U RH PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK

Aktivnost Foruma Sindikata jugoistočne Europe


21.03.2016.

Dana 21.03.2016. Forum sindikata trgovine jugoistočne Europe sastavljen od sindikata trgovine iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine-RS, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Crne Gore i Turske održao je svoj redoviti susret u Novom Sadu.

Susret je organiziran uz podršku i organizaciju Friedrich Ebert Stiftung, njemačke zaklade za radne odnose i socijalni dijalog. Tema seminara je bila "Stop radu nedjeljom i praznikom!"

Uvodno izlaganje o nedjelji kao danu tjednog odmora u Saveznoj Republici Njemačkoj iznio je Roland Tremper iz sindikata Ver.di iz Berlina –Brandenburg.

Na kraju rada Foruma, donesena je Deklaracija o nedjelji kao slobodnom danu u zemljama u kojima sindikati djeluju.

Svi sindikati su izrazili zajednički stav da je važno da upravo nedjelja bude dan tjednog odmora u zemljama iz kojih dolaze, kao i da je važno da radnici u trgovini ne budu isključeni iz prava na državne blagdane i neradne dane provode u krugu svoji obitelji. Navedeno je da Vlade ne smiju biti ravnodušne na ovako nedruštveno radno vrijeme i da moraju voditi računa o zdravlju radnika trgovine i pomirenju njihovog poslovnog i obiteljskog života. Svi su istaknuli da je važno djelovati prema vladama i parlamentima koji trebaju donijeti propise koji reguliraju istu problematiku.