O nama Što je STH Ured Zagreb Ured Osijek Ured Rijeka Ured Split Udruženi u SSSH/Teritirijalni uredi SSSH
Dokumenti Deklaracije Tijela
Općenito Sindikalni povjerenici
Granski kolektivni ugovor Kućni kolektivni ugovori
Pravna stajališta i mišljenja Plaće i materijalna prava Pošalji upit
Statut Pravilnik o financiranju
Dan trgovaca Deklaracija o objedinjavanju sindikata u RH
Skupština Statutarna komisija Nadzorni odbor Glavni odbor Izvršni odbor Predsjednica
MINIMALNA PLAĆA U RH PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK

OKRUGLI STOL „SLOBODNA NEDJELJA I DOSTOJANSTVENO RADNO VRIJEME“


00.00.0000.

6.03.2017. održan je okrugli stol s temom „Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“. Okrugli stol je organizirala Europarlamentarka Marijana Petir, u povodu međunarodnog dana slobodne nedjelje, s ciljem otvaranje javne rasprave o potrebi osiguravanja slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena za zaposlene u sektoru trgovine.
Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europarlamentu već dugo zalaže za uvođenje slobodne nedjelje, prvo, kao saborska zastupnica, na nacionalnoj razini, a sada na europskoj razini.
Podaci Eurostata govore da je Hrvatska država u kojoj 36,7 % radnika radi nedjeljom, a europski prosjek je 25,3%.
Prema istraživanju Media net agencije, 94 % građana kontinentalne Hrvatske je za uvođenje slobodne nedjelje, Dalmacija i Primorja 88% , a Zagreb 87% podržava slobodnu nedjelju.
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske je navela da se Sindikat dugi niz godina bori za uređenje i ograničenje rada u trgovini Hrvatske i da se zalaže za slobodnu nedjelju, kao i blagdane oslobođene od rada. Istaknula je da je Država dužna zaštititi radnike u trgovini, kao svoje građane, jer trgovine nije djelatnost koja mora raditi 24 sata na dan svih 365 dana. Ovako neuređeno radno vrijeme nije dobro i dalekosežno će imati ozbiljne posljedice na zdravlje, a to će onda plaćati Država tj. svi mi u Hrvatskoj. Također doprinosi zloupotrebi radnog vremena, odnosno pojavi neevidentiranog i naplaćenog rada.
Kako se Hrvatska često osvrće na rješenja iz zemalja Europske unije, prijedlog STH je da se i po pitanju radnog vremena, rada nedjeljom i blagdanom ugledamo na Austriju i Njemačku.
Svoj doprinos u radu okruglog stoka dali su i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HGK, HOK, Sindikata, predstavnici znanstvene zajednice, Biskupske konferencije i civilnog društva.